יום שני , 23 דצמבר 2024
Home >> ארכיון כתבות מעריב >> "ישראל השתמשה באוראניום בלבנון"

"ישראל השתמשה באוראניום בלבנון"

"ישראל השתמשה באוראניום בלבנון" עיתון בריטי מדווח הבוקר כי על פי מחקר חדש שהתפרסם עולה כי במהלך מלחמת לבנון השנייה עשה צה"ל שימוש בנשק מבוסס אוראניום בשתי תקריות. משרד החוץ: 'לא השתמשנו בנשק אסור' האם ישראל השתמשה בנשק חדש המבוסס על אוראניום במהלך מלחמת לבנון? העיתון הבריטי "אינדפנדנט" מדווח הבוקר כי שרידי אוראניום נמצאו בדגימות קרקע שנלקחו לצורך מחקר מאתרי ...

"ישראל השתמשה באוראניום בלבנון"

עיתון בריטי מדווח הבוקר כי על פי מחקר חדש שהתפרסם עולה כי במהלך מלחמת לבנון השנייה עשה צה"ל שימוש בנשק מבוסס אוראניום בשתי תקריות. משרד החוץ: 'לא השתמשנו בנשק אסור'

האם ישראל השתמשה בנשק חדש המבוסס על אוראניום במהלך מלחמת לבנון? העיתון הבריטי "אינדפנדנט" מדווח הבוקר כי שרידי אוראניום נמצאו בדגימות קרקע שנלקחו לצורך מחקר מאתרי הקרבות בלבנון. "ייתכן כי ישראל ביצעה ניסוי בביקוע גרעיני חדש, או שמדובר בפצצות חודרות בונקר המבוססות על אוראניום מועשר", נכתב בדוח המתאר את המחקר.

העיתון מדווח כי העובדה שצה"ל השתמש בפצצות "חודרות בונקרים" על מטה החיזבאללה בבירות, היא ידועה, כמו גם העובדה כי נורו פצצות מצרר במהלך 72 השעות האחרונות למלחמה. ואולם, לפי העיתון, השתמש צה"ל גם בפצצות זרחן, אשר אסורות בשימוש לפי אמנת ז'נבה, עליה חתומות ישראל וארה"ב.

העיתון טוען בנוסף כי התגלתה עדות מדעית לכך שלפחות שתי פצצות שנורו על הכפרים חיאם וא-טירי בדרום לבנון, זירות בהן נערכו קרבות קשים בין חיזבאללה לצה"ל, היו בעלות תחמושת מבוססת אוראניום.

"ענן עשן שחור מעל האזור"

לפי דבריו של ד"ר כריס באסבי, מדען בריטי ומזכיר הוועדה האירופאית לנושא סיכוני קרינה, בשתי דגימות קרקע שנלקחו מהאיזור נמצאו "שרידי קרינה". שתי הדגימות הועברו לבדיקה מקיפה במעבדות "הארוול" באוקספורד, מכון בו משתמש גם משרד ההגנה הבריטי. הבדיקות שנערכו במכון אישרו גם הן את קיומם של שרידי אוראניום בקרקע.

עם סיום המחקר, פרסם ד"ר באסבי דוח, המסכם את ממצאיו. "יש שתי אפשרויות להסביר את התוצאה שהתקבלה", נכתב בדוח. "האפשרות הראשונה היא שהנשק היה חלק מניסוי ביקוע גרעיני חדש, או נשק חדש המבוסס על שימוש באוראניום. האפשרות הנוספת היא שצה"ל השתמש בפצצה חודרת בונקר המבוססת על אוראניום מועשר". ד"ר באסבי הוסיף כי בצילום בו נראית הטלת הפצצה הראשונה, ניתן לראות

ענן עשן שחור מיתמר מעל האזור, וקיומו של עשן זה עשוי לנבוע משריפת אוראניום.

פיסק מציין במאמרו כי לישראל יש "מוניטין עלוב", כמי שאומרת את האמת לסוג הנשק בו היא השתמשה בלבנון. בשנת 82' ישראל הכחישה שהשתמשה בפצצות זרחתיות באזורי אוכלוסיה. עד אשר עיתונאים גילו אזרחים גוססים ומתים, שנפצעו כשנקלעו לאזורי האש ונחשפו לאויר במקום. לדברי פיסק, הוא ראה שני תינוקות מתים אשר נלקחו ממגירה של חדר המתים במערב ביירות, בזמן המצור הישראלי על העיר, שלפתע הגב שלהם עלה בלהבות.

הגורמים הרשמיים בארץ הכחישו שימוש באורניום מועשר במהלך מלחמת לבנון – למעט ל"מטרות מסומנות" – אפילו לאחר שנראו תמונות של לבנונים עם כוויות המכילות אורניום מועשר בבתי חולים הלבנונים.

 

"לא השתמשנו בנשק לא מורשה"

לדברי הכותב מאוחר יותר הודתה ישראל, שעשתה שימוש בנשק זרחני. השר הממונה על יחסים בין הממשלה לכנסת, יעקב אדרי, אישר כי ישראל השתמשה בנשק זרחני, בהתקפותיה הישירות נגד החיזבאללה, אולם ציין כי הדבר נעשה על פי החוק הבינלאומי. "לפי החוק הבינלאומי (נעשה) שימוש בתחמושת של זרחן אאוטריסאד". אדרי הוסיף כי "הצבא שומר על החוקים וכללי הנורמות הבינלאומיות".

במשרד החוץ מיהרו להכחיש את הדיווח. "ישראל לא השתמשה בשום נשק שאינו מורשה לפי החוק הבינלאומי או האמנות הבינלאומיות", אמר מארק רגב, דובר משרד החוץ הישראלי,שהתבקש להגיב לכתבה. גם בצה"ל מיהרו להצטרף להכחשות. "לא נעשה שום שימוש באמצעי לחימה המנוגדים לחוק הבינלאומי", נמסר מדובר צה"ל.

הכותב מציין כי רבים מהחוקים בינלאומיים לא מכסים את סוגית נשק האורניום המודרני, כי הוא לא הומצא כאשר נקבעו החוקים ההומניטריים כגון אמנת ז'נבה, וכיוון שממשלות מערביות עדין מסרבות להאמין שהשמוש בהם יכול לגרום לנזק ארוך טווח לבריאותם של אלפי אזרחים החיים באזור ההתפוצצויות.

לדבריו גם הכוחות הבריטים והאמריקאים השתמשו במאות טונות של אוראניום מועשר בעירק. בשנת 91' ראשי החץ של הטילים שלהם יוצרו בתעשייה הגרעינית, וחמש שנים לאחר מכך, מגפה של מחלות סרטן התפרצה בדרום עירק.

 

‫כתבות במעריב נרג… בעת היותה הכתבת בלונדון של מעריב נרג'.‬‬

תגובות

תגובות

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


שבע × = 21

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com