יום שישי , 19 אפריל 2024
Home >> ארכיון כתבות מעריב >> כוחותינו חוזרים לאנטבה – אקשן!

כוחותינו חוזרים לאנטבה – אקשן!

כוחותינו חוזרים לאנטבה – אקשן! 8 צעירים ישראלים, יוצאי יחידות קרביות שעובדים בחברת אבטחה בלונדון, משתתפים בסרט חדש של "נשיונל ג'יאוגרפיק", המשחזר את מבצע אנטבה כמו צעירים ישראלים רבים בני דורם, גדלו רועי יפת בן ה-28 ועמית יפתח בן ה-35 על מורשתו של יוני נתניהו ז"ל, שנפל במהלך מבצע סיירת מטכ"ל באנטבה לחילוץ החטופים ממטוס אייר-פראנס, לפני כ-31 שנה. אך ...

כוחותינו חוזרים לאנטבה – אקשן!

8 צעירים ישראלים, יוצאי יחידות קרביות שעובדים בחברת אבטחה בלונדון, משתתפים בסרט חדש של "נשיונל ג'יאוגרפיק", המשחזר את מבצע אנטבה

כמו צעירים ישראלים רבים בני דורם, גדלו רועי יפת בן ה-28 ועמית יפתח בן ה-35 על מורשתו של יוני נתניהו ז"ל, שנפל במהלך מבצע סיירת מטכ"ל באנטבה לחילוץ החטופים ממטוס אייר-פראנס, לפני כ-31 שנה. אך השניים מעולם לא העלו על דעתם שביום מן הימים ייכנסו לנעליהם של הלוחמים הדגולים, בסרט חדש המשחזר את המבצע ההירואי.

לצורך שחזור הסרט, המופק על ידי ה"נשיונל ג'יאוגרפיק", נבנה סט מיוחד בשדה תעופה לא רחוק מהבירה הבריטית, שהוסב לצורך הסרט לשדה התעופה באוגנדה.

עמית יפתח הוא אחד משמונת הצעירים הישראלים שמשתתפים בסרט, כולם יוצאי יחידות קרביות, אשר עובדים בחברת אבטחה בלונדון. "כשקיבלנו את האי-מייל הראשון מארגון השמירה היהודי, שהמליץ עלינו להשתתף בסרט, לא לקחנו את זה ברצינות והתלוצצנו על זה", הוא משחזר את הרגע בו הוצע להם להשתתף, לראשונה בחייהם, בסרט. "המשרד שלנו הפך לאתר צילומים וירטואלי, והשתעשענו ברעיונות של 'מי ישחק את מי'".

יפתח מספר כי ההחלטה להשתתף בסופו של דבר בסרט לא היתה קלה. "רק לאחר שנפגשנו עם התחקירן והבמאי, שהסבירו לנו קצת יותר על הסרט, החלטנו להשתתף בצילומים", הוא אומר. "ואפילו שזה עשוי להישמע כמו קלישאה איומה, לרובנו היתה תחושת שליחות מסוימת. כולנו גדלנו על המיתוס ועל סיפורי הגבורה. הרתיעה אותנו המחשבה שזרים, ולא ישראלים, ישחקו את החיילים שלנו".

אך הרגע בו החליטו הצעירים הישראליים לקחת חלק בהפקה באופן סופי, היה רק לאחר פגישה שקיימו עם התחקירן. "הוא סיפר לנו שמוקי בצר, שהיה סגן מפקד הכוח הפורץ במבצע, ותפס פיקוד על כל הפעולה לאחר פציעתו של יוני, ביקש שרק ישראלים יגלמו בסרט את חיילי צה"ל", מספר יפתח. "הרגשתי שאני צריך להיענות לבקשה הזו".

"פתאום אני יורה בשדה תעופה בריטי"

בן שוורץ, בעצמו חצי-ישראלי, הוא תחקירן חברת ההפקה "דארלו סמתסון", שמצלמת את הסרט. "כשהתחלנו לעבוד על  'אנטבה' הרגשתי שזה כמו להגשים חלום", הוא מספר. "גם בשבילי היה כאן חיבור אישי – אבא שלי הכיר את יוני כששניהם היו שריונרים, וחשבתי שכדאי לשלב כמה שיותר ישראלים בצילומים".

שמונת הישראלים שהגיעו לליל הצילומים הראשון בשדה התעופה בעיר ברייטון, נדהמו, כך הם מספרים, מהדיוק בשחזור המבצע. "הגענו לשם בשעה שש בערב", אומר יפתח. "נתנו לנו ללבוש מדים של חיילים אוגנדיים ללא דרגות, אבל עם הסמלים והדגלים שלהם, וצבעו לנו את הפנים. גם אז, בפעולה האמיתית, כוח צה"ל לבש מדים אוגנדיים לצרכי הסוואה".

באותו לילה, במהלך הצילומים, הביאו הצעירים הישראליים לידי ביטוי את הניסיון הצבאי שלהם.

"היו שם כמה קטעים הזויים", אומר יפתח. "היינו צריכים לעבור הדרכה על ירי בקלצ'ניקוב ואקדחים מאנשי ההפקה, שהיו אחראים על האפקטים המיוחדים". אבל לאלה, כך מסתבר, לא היה שום מושג לגבי ההתנהלות של הקרב בשטח.

לאחר שראו שבהפקה לא ממש יודעים איך באמת מחזיקים נשק ואיך מתנהל קרב, הפכו הישראלים מהר מאוד ממודרכים למדריכים. "מצאנו את עצמנו מלמדים אותם איך להחזיק את הנשק ואיך לרוץ עם הרובה". סיפר יפתח, שעבורו הייתה זו הפעם הראשונה שירה בנשק מאז עזב את הצבא. "זה היה מוזר. הנה אני באנגליה, מרגיש מנותק לגמרי מצה"ל, ופתאום אני הופך לחייל ישראלי שיורה בנשק בתוך שדה תעופה בריטי", הוא מספר. "כל ההכשרה הצבאית שלי יצאה ממני באופן אוטומטי. הרגשתי שוב את האנרגיה הזו, ממש לפני היציאה לקרב".

 

הסצנה החזירה את הזיכרון מלבנון

חברו של יפתח, רועי יפת, שירת בסיירת מטכ"ל, כך שמבחינתו התפקיד של יוני נתניהו ז"ל, שהוטל על כתפיו, לא הפחיד אותו. "היה לי כבוד גדול לשחק את יוני", הוא אומר  בהתרגשות. "גדלתי על מורשתו, ולמרות ששירתתי ביחידה אחריו, זו עדיין אותה היחידה, ונשמרה בה אותה אחוות לוחמים".

אחת הסצנות הזכורה ביותר לשניים היתה כאשר צילמו את פציעתו של נתניהו. "יש שם סצנה בה אנו מנהלים קרב יריות עם הצבא האוגנדי", משחזר יפתח. "וזו בעצם הנקודה בה יוני נפגע. בסצנה הזו הכדור פוגע ביוני, והבמאי אמר לי: 'כשאני אתן לך סימן, אתה נופל על הרצפה'". שוב נכנס האינסטינקט הישראלי לפעולה, ויפתח מצא עצמו מסביר לבמאי: "אבל אם אני באמת בקרב לצדו והוא נפצע, ראוי שאני אגיב באיזושהי צורה, אנסה לעזור לו, או לטפל בו". הבמאי, ששמע את הדברים, הסכים מיד.

אך הסצנה המרגשת, שצולמה כמה וכמה פעמים, החזירה את יפתח לקרבות בהם השתתף במהלך שירותו הצבאי בלבנון. "מצאתי את עצמי שוב בלבנון, שם איבדתי את אחד מחבריי", נזכר יפתח. "יצא לי להיות תחת אש כמה וכמה פעמים, ובאחת הפעמים האלה איבדנו את אחד מחברינו מירי החיזבאללה. מיד נזכרתי ברגע הזה".

יפת, לעומתו, ניתק את עצמו מכל התחושות האישיות שהרגע הזה עשוי היה להזכיר לו. "התייחסתי לזה בתור סרט", הוא אומר. "לא נתתי לחוויות מהניסיון הצבאי שלי לעלות. זה לא כל כך טוב לחשוב על מה היה אז…".

שחקן עיראקי בתפקיד מוקי בצר

למרות שאת תפקידו של יוני שיחק צעיר ישראלי, לתפקיד מוקי בצר נבחר דווקא שחקן עיראקי צעיר. "לא הייתה לי בעיה עם זה שהוא עיראקי", סיפר יפתח על המפגש המוזר עם השחקן ששיחק לידם.

"לא חשבנו שהוא דומה לבצר, אבל הבמאי דווקא חשב שיש דמיון. מבחינתנו, העובדה שחיילים ישראלים משחקים לצד עיראקי שמוביל את הכוח, היתה מוזרה", הוסיף יפתח, שהבהיר שהאווירה בין השחקנים הישראליים לשחקן העיראקי היתה טובה מאוד. "בהפסקה אכלנו ביחד, והיתה אווירה חברית. אולי אפילו נישאר בקשר".

כשנשאל אם עכשיו קיימת "אחוות לוחמים" במשרד, ענה יפתח כי: "כולנו נהנינו מהחוויה ומחכים בקוצר רוח לראות את הסרט הגמור. לא היינו יושבים ומדברים על זיכרונות נוסטלגיים מהשרות הצבאי כל הזמן, אבל היום אנחנו מוצאים את עצמנו לפעמים מדברים על נשק".

כתבות במעריב נרג… בעת היותה הכתבת בלונדון של מעריב נרג'.‬

תגובות

תגובות

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


תשע + = 16

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com